Lumiukko ja Lumikoira

Lumiukko animaatio on viihdyttänyt ja hurmannut ihmisiä jo kolmen vuosikymmenen ajan. Kokonainen sukupolvi on kasvanut tuon ajattoman lyhytanimaation seurassa. Vuonna 2012, Lumiukko-animaation 30-vuotisjuhlavuonna, valmistui sille jatko-osa nimeltään Lumiukko ja lumikoira, joka sai Suomen ensi-iltansa 25.12.2012 klo 10:00, ei kovin kauaa maailman ensi-illlan jälkeen (24.12.2012 20:00 GMT).

Ennen kuin jatketaan pidemmälle, tämä ”esittely” sisältää spoilereita, joten jos et ole tätä animaatiota vielä nähnyt, etkä halua spoilaantua lopeta lukeminen tähän, sinua on nyt varoitettu!

lulk_title

Juoni:
Tarina alkaa kesällä, kun poika ja hänen äitinsä muuttavat uuteen kotiin/taloon yhdessä lemmikkikoiran kanssa. Sitten tulee syksy ja näemme kinka poika on juuri äitinsä kanssa haudanneet heidän koiransa. Sitten ollaankin jo joulussa (jouluaatossa luulisin). Poika kirjoittaa kirjeen joulupukille toivoen uutta koiraa. Kesken leikkien poika kompastuu irtonaiseen lattialautaan ja löytää rasian lattian alta. Rasiassa on ensimmäisestä Lumiukko-animaatiosta tutun lumiukon hattu, huivi, nenä, napit ja silmät, sekä valokuva Lumiukosta ja pikkupojasta, jonka on ilmeisestikin tarkoitus olla ensimmäisen Lumiukkoanimaation James-poika. Tästä poika saa ajatuksen ja lähtee ulos tekemään lumiukkoa, mallinaan löytämänsä valokuva. Hän saa lumiukon valmiiksi, kun hänen äitinsä kutsuu hänet sisään vaihtamaan kuivat sukat ja paremmat kengät jalkaan. Tämän jälkeen poika palaa pihalle ja tekee lumiukolle seuraksi lumikoiran. Seuraavana yönä kun koittaa keskiyö poika herää ja katsoo ulos lumiluomuksiaan, ja on näkevinään kuin lumikoira liikauttaisi päätään.

lulk_0 lulk_1 lulk_2

lulk_3 lulk_4 lulk_5

Poika päättää ottaa asiasta selvää, juoksee rappuset alas ja menee ulos. Ulkona hän katselee lumiluomuksiaan, kunnes ne yhtäkkiä heräävät eloon. Poika tervehtii lumikoiraa ja lumiukkoa, sekä leikkii koiran kanssa. Leikin aikana lumikoira säntää sisälle taloon, mutta pian on mentävä takaisin ulos, kun lumikoira uhkaa sulaa takan lämmössä. Ulkona poika jatkaa leikkiään lumikoiran kanssa, kun lumiukko puolestaan kurkistaa pihalla olevaan vajaan, jossa hän näkee oletettavasti alkuperäisestä Lumiukko-animaatiosta tutun moottoripyörän. Poika tulee myös vajalle ja näin poika, lumiukko ja lumikoira lähtevät kelkkamäkeen. Mäen laelle päästyään näkevät he ohi lentäviä lumiukkoja. Kelkka jää mäelle, kun ystävykset lähtevät myöskin lentämään kohti pohjoisnapaa. Lennon aikana soi animaation tunnuskipale, joka on ainakin Suomiversiossa dubattu, toisin kuin alkuperäisen Lumiukko-animaation lento-/laulukohtaus, jota tämän on tarkoitus peilata.

lulk_6 lulk_7 lulk_8

lulk_9 lulk_10 lulk_11

Kesken lennon lumiukon nenä tippuu ja he lähtevät sen perään. Löydettyään nenän, he näkevät pienlentokoneen, jota he päättävät hieman lainata jouduttaakseen matkaansa. Lopulta he saapuvat pohjoisnavalle, jossa suuri joukko lumiukkoja on pitämässä hauskaa. Poika, lumiukko ja lumikoira päättävät osallistua mäenlaskukilpailuun (poika ja lumikoira yhdessä liukurilla ja lumiukko suksilla). Lopullinen kisa käydään pojan (sekä koiran) ja pingviinin välillä (kuinka tämä pingviini on pohjoisnavalle päätynyt on mysteeri). Maalissa sitten odottaakin jo itse joulupukki. Pukkia avustava lumiukko (ei päähenkilömme) löytää pojan kirjeen joulupukille. He siinä jotain supisevat keskenään ja lopulta joulupukki antaa pojalle pienen lahjan. Mutta ennen kuin poika ehtii avata lahjaa, alkaa aurinko nousta, joten on palattava takaisin kotiin. Yksi lumiukoista lähtee plauttamaan lentokonetta, kun päähenkilömme taittavat kotimatkansa perinteisesti lentämällä. Perillä lumiukko ja poika hyvästelevät toisensa, ja lumiukko jää pihalle seisomaan, kun lumikoira puolestaan haluaisi tulla pojan kanssa sisälle. Mutta poika käskee lumikoiran pysyä pihalla ja kävelee hänen rinnallaan lumiukon luokse. Tässä vaiheessa poika huomaa ja avaa saamansa lahjan, joka osoittautuu kaulapannaksi. Poika laittaa kaulapannan lumikoiralle, joka yhtäkkiä muuttuu oikeaksi koiraksi. Kaikki ovat iloisia ja poika painuu koiran kanssa sisälle, kun lumiukko jää pihalle seisomaan. Poika menee nukkumaan koiran kanssa ja hätääntyy kun aamulla herätessään koiraa ei näy missään. Mutta kaikki on hyvin koira oli vain odottamassa ulko-ovella ulos pääsyä. Ulkona parivaljakko huomaa lumiukon sulaneen ja animaatio päättyy (lopputekstien rullatessa) hieman haikeissa merkeissä pojan ja koiran surren poismennyttä ystäväänsä.

lulk_12 lulk_13 lulk_15

lulk_16 lulk_17 lulk_18

Ajatukset ja mietteet

Kun ensimmäisen kerran katsoin tämän animaatiopätkän joulupäivänä 2012 herättyäni digiboksiin tallennettuna, en ottanut sitä kovin positiivisesti vastaan. Mutta nyt kun aikaa on kulunut vuosi ja animaatio on uudelleen katsastettu, niin osa siitä alkuperäisestä negatiivisuudesta on jäänyt taka-alalle. Animaatio on toteutettu samalla ajattomalta näyttävällä kuvakirjamaisella tyylillä, kuin alkuperäinen Lumiukko-animaatiopätkäkin. Ja kuten alkuperäisessä, myös tässä varsinaista puhetta ei animaatiossa ole tunnuslaulun lisäksi, vaan musiikin on annettu tuoda esiin tunteet ja tunnelmat. Ja vaikka alkuperäisen animaation musiikin säveltänyt Howard Blake tylysti sivuutettiinkin tässä tuotannossa, kyllä tämä musiikki aivan kuunneltavaa on (kuuntelen soundtrackia tätä kirjoittaessa).

lulk_19 lulk_20 lulk_21

lulk_22 lulk_23 lulk_24

Alkuperäinen Lumiukko-animaatio on omasta mielestäni paras koskaan tuotettu animaatio ja ikuinen suosikkini, eikä tämä tule sitä syrjäyttämään. Tietysti tällä animaatiolla on hieman altavastaajan asema, kun alkuperäisellä animaatiolla on 30-vuotinen historia takanaan ja kokonaisen sukupolven verran faneja, kun tämä on vasta vuoden vanha, eikä monetkaan välttämättä ole edes tietoisia tämän animaation olemassa olosta, itsekin löysin tiedon sen tulemisesta hieman vahingossa. On mielenkiintoista nähdä saavuttaako tämä animaatio samanlaista suosiota nykyisen sukupolven kohdalla, kuin alkuperäinen oman sukupolveni kohdalla.

lulk_25 lulk_26 lulk_27

Animaation tunnuskipale on jakanut mielipiteitä. Henkilökohtaisesti alkuperäisen Lumiukko-animaation ”Walking in the Air” kipaletta se ei syrjäytä. Suurin ongelma, miksen suuresti tästä uudesta tunnuslaulusta ”Light the Night” tykkää, on myös se miksi en usko sen kestävän aikaa yhtä hyvin kuin ”Walking in the Air”. Tämä uusi kappale on tehty enemmän nykymusiikin omaisemmaksi, mikä tietysti on ymmärrettävää, mutta mielestäni alkuperäisen tunnuskappale oli vain jotenkin ajattomamman ja paremmin aikaa kestävämmän oloinen. Enkä voi uskoa sanovani tätä, mutta ”Light the Night” Suomiversio, jonka käännösnimeä en nyt muista, ihan hyvän kuuloinen.

lulk_28 lulk_29

Muistaako kukaan tätä animaatiota muutaman vuosikymmenen kuluttua vai tuleeko siitä ajaton suosikki kuten edellisestä Lumiukko-animaatiosta, sen vain aika näyttää.

Lumiukko ja Lumikoira esitetään huomenna jouluaattona heti alkuperäisen Lumiukko-animaation perään n. klo 11:55 (Lumiukko alkaa 11:20) Yle 2 -kanavalla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s