The Joulukalenteri – DVD arvostelu

Tämä arvostelu on aiemmin julkaistu ”Universumin Mestareita” blogissani vuonna 2009 ja perustuu vuoden 2007 DVD julkaisuun.

Joulukuun 1. päivän ja muiden varmasti lukematomien nettijoulukalenterien kunniaksi olen arvostellut yhden tunnetuimmisata joulukalentereista, joka on maaamme televisiokanavilla esitetty. Jos et vielä arvannut, on kyseessä tietenkin The Joulukalenteri ja sen DVD-julkaisu.

The Joulukalenteri nimiruutu

The Joulukalenteri tuli kansan tietoisuuteen ensimmäisen kerran joulukuussa 1997, jolloin se ensimmäisen kerran esitettin MTV3-kanavalla. Sarja on myös uusittu vuonna 1998 (MTV3) ja 2007 (Sub). Sarja perustuu tanskalaiseen vastaanvanlaiseen ”The Julekalender”-sarjaan, joka peräisin vuodelta 1991. Myös vastaava norjalainen versio sarjasta on olemassa vuodelta 1994.

Sarja siis esitettiin ensimmäisen kerran joulukuussa 1997, myös itse seurasin kyseistä sarjaa, vaikka ensimmäinen jakso taisikin sillä kertaa jäädä näkemättä. Sarja parodio perinteisiä lapsille suunnattuja joulukalentereita ja onkin suunnattu hieman varttuneemmille katsojille. Jollain tasolla tälle sarjalle voitaisiin laittaa ikärajaksi 18-vuotta, koska sarjassa (piilo)mainostetaan ja käytetäänkin aikalailla erästä kotimaista kirkasta viljapohjaista juomaa, jota ei saa ostettua kuin eräästä valtion omistamasta monopoliliikkeestä (tämä on varmaan osa syynä siihen miksi Sub esitti sarjan joulukuussa 2007 myöhään yöllä). Lisäksi myös hieman helpommin saatavilla olevaan ohravalmistetta sarjassa nautitaan, mutta vain mukeista ja tynnyristä valutettuna.

Kovin suuresti en aio lähteä sarjaa spoilaamaan niiltä, jostka eivät sarjaa ole nähneet, mutta alkuasetelma on kuitenkin syytä kertoa, vaikka se muutaman ensiminuutin sarjasta pilaisikin. Muinaisina aikoina pahat näsät ajoivat tontut pois luolistaan ja kotimaastaan. Paetessaan näsiä, tuntun pelastivat mukaansa suuren viisasten kirjan, jonka pahat näsät haluaisivat itselleen. Tonttuvanhus Iki-iäkäs on kuolemaisillaan, koska soittorasia, joka soittaa hänen elämänsä savelmää on pysähtymäisillään. Tästä syystä Iki-Iäkäs lähettää kolme tonttua, Kaukon, Handen ja Toivon etsimään avainta, jolla soittorasian voi vetää, vanhasta tonttujen kotimaasta, joka sattuu olemaan Suomi ja antaa heille mukaan myös suuren viisasten kirjan. Matkalla tonttujen lentokone yllättäen rysähtää maahan. Maanviljelijä Olli Santanen, hänen vaimonsa Kerttu ja heidän koiransa Vikki ovat aivan tietämättömiä edellä mainituista tapahtumista ja sattuvat vain asumaan lähellä paikkaa, jonne tontujen lentokone putosi. Näiden alkutapahtumien ja sarjan lopun välillä tapahtuu sitten kaikenlaista ja suuri kysymys onkin, löytävätkö tuntut avaimen ja ehtivät ajoissa takaisin Iki-iäkkään luo? Vastauksen kysymykseen tietysti saa katsomalla sarjan (tai pelkästään viimeisen jakson niin halutessaan).

Sarjan (pää)rooleissa nähdään Jukka virtanen, Seppo Korjus, Kari Lehtomäki sekä Raimo Smedberg. Kaikilla edellä mainituilla on sarjassa kaksoisrooli (Virtasella se toinen rooli tosin on kertojana). Tämän lisäksi Kaj Lindéniä kuullaan radiouutistenlikijana. Sarjan päähenkilöt ovat: Kauko / Olli Santanen (Korjus), Hande / Kerttu Santanen (Smedberg), Toivo / Antti ”Pentti” Nieksen (Lehtomäki) ja kertoja / Iki-iäkäs (Virtanen). Roolisuoritusten arviontiin en edes yritä lähteä, koska olen sellaisessa ensiksikin erittäin huono ja toiseksi kyseessä on komedia, jota voi olla hieman hankala muutenkin arvioida. Sarja itsessään on tosin ihan viihdyttävää katseltavaa, jos sarjan huumori katsojaan uppoaa ja olen aivan varma, että kaikki eivät tästä sarjasta pidä, eikä tarvitsekaan. Osa sarjan huumorista perustuu tonttujen käyttämään kieleen, enkä tällä tarkoita mitään kiroilua ja ylenpalttista voimasanojen käyttöä, vaan sitä että he eivät puhua suomea tai englantia vaan eräänlaista kahden kielen sekoitusta (finglishiä). Tontut myös laulavat lähes jokaisessa jaksossa yhden laulun ja nämä laulut on myös julkaistu CD:llä. Tässä ei tietystikään ole mitään outoa koska kaksi sarjan päänäyttelijää (Korjus & Smedberg) laulavat ”Seitsemän seinähullua veljestä”-yhtyeessä ja tämän lisäksi Lehtomäki kuuluu Finlanders-yhtyeeseen.

The Joulukalenteri etukansiThe Joulukalenteri takalehtiThe Joulukalenteri valikko (levy 2)

Sarjan DVD-julkaisu näki päivänvalon joulukuussa 2007, joloin myös itse oman kopioni ostin. Julkaisu olisi saattanut tapahtua aiemminkin, ellei sarjanoikeuksien omistusoikeuksista olisi ollut epäselvyyksiä, jotka nähtävästi lopulta selvisivät, koska julkaisu tapahtui. DVD voi hankkia joko tilaamalla sen The Joulukalenterin omalta tilaussivustolta (Huom! tältä sivulta ei voi enää tilata) tai DVD:n voi nyt myös mm. ostaa Discshop.fi-verkkokaupasta. Samasta paikasta voi tilata myös aiemmin mainitun CD:n, joka sisältää sarjan laulut (vuoden 2012 DVD julkaisun mukanaa tulee myös tämä CD). Sarja on jaettuna 2 DVD:lle, joilla molemmilla on 12 jaksoa. Tämän lisäksi levyllä kaksi on kaksi sarjan laulua (”Saapastanssi” ja ”Rankkaa olla tonttumies”) karaokevideoversioina. Muita ekstroja levyillä ei ole ja julkaisu on muutenkin hyvin yksinkertaistettu ja ihan hyvä niin. Tämä DVD-julkaisu on tuotettu Tanskassa, mikä näkyy kakkoslevyllä olevanä valikosa olevana kirjoitusvirheenä (tai ainakin uskon sen olevan kirjoitusvirhe). Lisäksi VD:n takalehdellä levyn ”tekniset” tiedot on kirjoitettu englanniksi (tosin tämä voi olla sarjan sisällön huomioon ottaen myös tarkoituksellista). Sarjan kokonaiskesto on hieman alle 5 tuntia, mutta kun ajasta vähennetään jaksojen alussa olevat edellisten tapahtumien kertaukset ja lopputekstit, niin ajaksi tulee jotain 4 ja 5 tunnin väliltä. Sarja on ilmeisesti siirretty sellaisenaan alkuperäiseltä lähteeltä DVD:lle, mikä näkyy selvästi kuvanlaadussa. Taas kerran on todettava, ettei kuvanlaatu itseäni suuremmin häiritse ja todennäköisesti tämä tulee olevaan ainut laatu, jolla sarja koskaan tullaan näkemään.

Tämä julkaisu voi olla yksinkertaistettu, mutta se pitää sen minkä lupaakin eli sisältää sarjan kaikki jaksot ja sisältää jopa extramateriaalia. Hintaa julkaisulla on parikymmentä euroa, mutta se on edullinen kun huomio, että hinta sisältää toimituskulut ja että kyseessä on marginaalijulkaisu, jolla kaikesta huolimatta on vain erittäin rajallinen kannattajajoukkonsa. Mielestäni pitäisi olla onnellinen siitä, että julkaisu on edes olemassa. Totuuden nimissä on sanottava, että itse en yhtään kalliimmalla tätä julkaisua olisi ostanut, mutta silloin en myöskään olisi tätä arviota kirjoittanut. Jos pitää sarjasta ja sen katsomisesta haluaa tehdä joka joulukuisen perinteen, niin suosittelen tämän DVD-julkaisun hankkimista. Kertakatsomista varten hinta on mielestäni liian korkea.

Kaiken kaikkiaan antaisin tälle julkaisulle arvosanaksi

koko_kolikkokoko_kolikkokoko_kolikkokolikko tyhjäkolikko tyhjä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s